Zelený čtvrtek je za dveřmi, tak si pojďme upéct tuhle sladkou tečku. Mechový dort se stal za poslední dobu velmi populární. Svou barvu získal po špenátu, který v korpusu neucítíte. Vytvořila jsem recept, který neobsahuje bílý rafinovaný cukr, mléko a vejce (vyšlehané bílky). Je to zdravý veganský dezert, jenž vás překvapí svou vláčností a chutí rozplývající se ve vašich ústech. Tak vzhůru na to!
Co budeme potřebovat?
Na korpus:
- 250g hladké špaldové mouky
- 100g kokosového cukru (když použijete klasický bílý, těsto bude mít výraznější zelenou barvu)
- 150g baby špenátu
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3lžíce lněných semínek + 8 lžic vody (nechat 5 min uležet v lednici) = 3 lněná ,,vejce”
- 1 lžíce citronové šťávy
- 100ml olivového oleje
- 1/2 hrnku vody
Na krém:
- 1 plechovka kokosového mléka (pouze tuhá část)
- 3 lžíce čekankového sirupu (můžete použít jakýkoli jiný nebo med)
Postup:
- V jedné míse rozmixujeme špenát ponorným mixérem společně s olejem a vodou.
- V druhé míse smícháme mouku, kokosový cukr a prášek do pečiva.
- První a druhou mísu spojíme a promícháme.
- Přidáme lněné vejce (připravené z lednice) a citronovou šťávu.
- Celé těsto na korpus vyšleháme ručním šlehačem a vylijeme do dortové formy nebo malého plechu (cca 1/2 klasického).
- Pečeme v troubě zapnuté na horkovzduch na 150 stupňů cca 40 minut.
- Na krém vyšleháme tuhou část kokosového mléka s čekankovým sirupem.
- Hotový krém necháme uležet v lednici alespoň hodinu.
- Poté co je korpus dopečený a vychladlý, rozkrojíme ho a promažeme jahodovou marmeládou(není nutné) a potom 3/4 krému. Slepíme a ještě vršek domažeme zbylým krémem.
Přeji dobrou chuť!
![](https://lifeofval.cz/wp-content/uploads/2022/04/mech2-4096x2731.jpg)