Home » Mechové řezy

Mechové řezy

Zelený čtvrtek je za dveřmi, tak si pojďme upéct tuhle sladkou tečku. Mechový dort se stal za poslední dobu velmi populární. Svou barvu získal po špenátu, který v korpusu neucítíte. Vytvořila jsem recept, který neobsahuje bílý rafinovaný cukr, mléko a vejce (vyšlehané bílky). Je to zdravý veganský dezert, jenž vás překvapí svou vláčností a chutí rozplývající se ve vašich ústech. Tak vzhůru na to!

Co budeme potřebovat?

Na korpus:

  • 250g hladké špaldové mouky
  • 100g kokosového cukru (když použijete klasický bílý, těsto bude mít výraznější zelenou barvu)
  • 150g baby špenátu
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3lžíce lněných semínek + 8 lžic vody (nechat 5 min uležet v lednici) = 3 lněná ,,vejce”
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 100ml olivového oleje
  • 1/2 hrnku vody

Na krém:

  • 1 plechovka kokosového mléka (pouze tuhá část)
  • 3 lžíce čekankového sirupu (můžete použít jakýkoli jiný nebo med)

Postup:

  1. V jedné míse rozmixujeme špenát ponorným mixérem společně s olejem a vodou.
  2. V druhé míse smícháme mouku, kokosový cukr a prášek do pečiva.
  3. První a druhou mísu spojíme a promícháme.
  4. Přidáme lněné vejce (připravené z lednice) a citronovou šťávu.
  5. Celé těsto na korpus vyšleháme ručním šlehačem a vylijeme do dortové formy nebo malého plechu (cca 1/2 klasického).
  6. Pečeme v troubě zapnuté na horkovzduch na 150 stupňů cca 40 minut.
  7. Na krém vyšleháme tuhou část kokosového mléka s čekankovým sirupem.
  8. Hotový krém necháme uležet v lednici alespoň hodinu.
  9. Poté co je korpus dopečený a vychladlý, rozkrojíme ho a promažeme jahodovou marmeládou(není nutné) a potom 3/4 krému. Slepíme a ještě vršek domažeme zbylým krémem.

Přeji dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *